0317-312756

Behandelingen & Tips

U kunt van mij verwachten dat ik u help uw gebit zo lang mogelijk en zo gezond mogelijk te behouden.

Gebitscontroles

Regelmatige gebitscontroles maakt onderdeel van goed voor uzelf zorgen. Een goede mondhygiëne natuurlijk ook. Hoe schoner uw tanden en kiezen, hoe beter ik ze kan beoordelen. Ik informeer u als er een probleem dreigt of al aanwezig is en samen bepalen we de beste aanpak hiervan. Soms is dit het opschroeven van preventieve maatregelen, in andere gevallen één of meerdere behandelingen. 

Preventie

Nieuw onderzoek, nieuwe inzichten en allerlei nieuwe apparatuur hebben gezorgd voor een geweldige toename aan behandelingsmogelijkheden en specialisaties binnen de tandheelkunde en de kaakchirurgie. Ik heb besloten om mij vooral bezig te houden met het voorkòmen van problemen, vooral door middel van voorlichting en preventieve behandelingen, zodat u minder ingewikkelde en kostbare ingrepen nodig heeft. Ik vind het heel fijn om regelmatig te horen dat u dit enorm waardeert.

Uw dagelijkse en zorgvuldige gebitsverzorging is een onmisbaar onderdeel van dit preventief proces, evenals het aanhouden van een dagelijks maximum aantal eet- en drinkmomenten, inclusief alle tussendoortjes, bij voorkeur vijf tot zeven keer. Alleen water, thee en koffie zonder toevoegingen tellen niet mee als drinkmoment.

Trotse gezichtjes

Kinderen maak ik zo jong mogelijk bewust van hun gebit, van het belang van het hebben van een goede mondgezondheid, van hun eigen invloed hierop en dat zij hun ouders en verzorgers hard nodig hebben voor een juiste mondverzorging.

Het is een heel leuk proces dat mij veel voldoening geeft. Het resultaat mag er zijn: ik kom steeds vaker gave gebitten tegen 😊 en zie steeds vaker trotse gezichtjes.

TIP

Bent u bang voor de tandarts?

U doet er goed aan een andere volwassene te vragen, die niet bang is voor de tandarts, om met uw kind naar de tandartsafspraken te gaan. Kinderen voelen de angst van een ander feilloos aan en kunnen hierdoor ‘zo maar’ bang worden voor de tandarts.

Mondverzorging

Voor het tarief van een tweevlaksvulling kunt u, afhankelijk van het merk, voor ongeveer één jaar aan tandenstokers, floss of ragers voor dagelijks gebruik kopen. 

Het grootste deel van tandbederf wordt veroorzaakt doordat de ruimten tussen de tanden en kiezen niet (voldoende) worden gereinigd.

Met een kleine wijziging in uw mondverzorging kunt u een groot verschil maken.

Basis mondverzorging: dagelijks 2 keer zachtjes en zorgvuldig poetsen gedurende 2 à 4 minuten, met een zachte (elektrische) borstel en dagelijks gebruik van floss, tandenstokers of ragers tussen iedere ruimte tussen de tanden en kiezen en ook het achterste vlak van de achterste kiezen.

Uitneembare voorziening

Draagt u een uitneembare voorziening? U doet er goed aan deze 2 keer per dag te reinigen met een protheseborstel met (vloeibare) zeep en deze na te spoelen met koud of lauw water. Zo houdt u het aankoeken van plaque en tandsteen tegen.

Wist u dat een protheseborstel veel te hard is voor uw eigen gebit en tandvlees? En heet water kan uw uitneembare voorziening vervormen.

Voor het tussendoor snel verwijderen van etensresten kunt u de uitneembare voorziening het beste uit doen en deze onder de koude of lauwe kraan spoelen. Plaats eventueel een anti-slip kussentje in de wasbak voor het geval het uit uw handen glipt. Ook uw mond kunt u na iedere maaltijd of tussendoortje spoelen. Dit verkleint het risico op irritatie van de slijmvliezen.

TIP

Bij schoonmaken uitneembare voorziening

Een rubberen anti-slip matje in de wasbak tijdens het reinigen van uw uitneembare voorziening is erg handig mocht het uw handen vallen. Zo verkleint u het risico op breuk.

Droge mond?

 • Voelt uw mond of keel weleens of vaak droog aan?
 • Heeft u regelmatig dorst?
 • Drinkt u te weinig?
 • Gebruikt u medicijnen met als mogelijke bijwerking een droge mond?
 • Bent u in het hoofd-hals gebied bestraald?
 • Sport u vaak of intensief?
 • Ervaart u vaak stress?

Hoe meer ja’s op bovenstaande vragen,  hoe groter het risico op tandbederf.

Een kleine vermindering in speeksel productie wordt vaak niet opgemerkt. U kunt jaren lang minder speeksel productie hebben, er aan gewend zijn geraakt, zonder er ‘last’ van te hebben. Wanneer was de laatste keer dat u genoten heeft van een droog bischuit?

Helaas heb ik enkele extreme gevallen gezien van een droge mond, waarbij er volkomen onverwacht binnen enkele maanden, meerdere tanden en kiezen ernstig aangetast waren, bij keurig verzorgde gebitten en een normaal dieet.

Met mijn informatie hoop ik onnodig tandbederf te voorkomen. Voelt u zich vrij om mij vragen hierover te stellen voor advies op maat. 

Hoe zijn uw eet- en drinkgewoonten?

 • Eet u en/of drinkt u dagelijks vaker dan 7 keer per dag?
 • Neemt u dagelijks veel tijd bij het nuttigen van uw maaltijden of tussendoortjes? Water, thee of koffie zonder toevoegingen uitgezonderd.

Dagelijks wordt uw gebit blootgesteld aan zuur uit uw eten en drinken (geeft gebitsslijtage) en ook aan zuur van de mondbacteriën die op uw tanden en kiezen kleven (plaque). Er bestaat een evenwicht tussen het oplossen van tandweefsel (landurig blootstelling aan zuur in de plaque) dat leidt tot het ontwikkelen van tandbederf en het herstel hiervan (lang genoeg niets nuttigen).

U heeft een heel groot invloed op dit evenwicht met uw mondverzorging, uw eet- en drinkgewoonten en wat u extra doet als u denkt of weet dat u minder speeksel productie heeft. Hoe veel hersteltijd biedt u uw gebit?

Het ontwikkelen van gaatjes afremmen, kan dit?

Lees hier wat u (extra) kunt doen:

 • Streef naar doorgaans maximaal 5 tot 7 eet- en drinkmomenten per dag, inclusief de tussendoortjes. Een los kopje koffie of thee met een scheutje melk telt ook mee als een drinkmoment. Water, thee en koffie zonder toevoegingen niet.
 • Drink voldoende, zeker bij de uitoefening van sport en bij warm weer.
 • Spoel uw mond na met koud of lauw water, aansluitend aan iedere maaltijd of tussendoortje.
 • Gebruik dagelijks een extra keer floss, tandenstokers of ragers.
 • Spoel uw mond na, dagelijks overdag 1 of 2 keer met fluoride-spoeling zonder alcohol, of met een beetje fluoride houdende tandpasta.
 • Vergroot uw kennis, ga na of u medicijnen gebruikt die de speeksel productie zouden kunnen remmen.
 • Vraag zeker als u er behoefte aan heeft, een apart consult aan voor een advies op maat.

WIST U DAT…

Medicijnen invloed kunnen hebben op uw behandeling ?

Sommige medicijnen beïnvloeden de behandelingen bij de tandarts. Denk bijvoorbeeld aan antistollingsmiddelen en bisfosfonaten, middelen tegen botontkalking.

Het is voor uw eigen veiligheid belangrijk dat u uw zorgverleners op tijd op de hoogte brengt van uw allergieën, ziekten en medicijngebruik en ook bij wijzigingen hiervan. Een medicijnpaspoort kunt u bij uw apotheek opvragen, overzichtelijk als u meerdere medicijnen gebruikt.

Wist u dat u een droge mond kunt krijgen van honderden verschillende medicijnen? U loopt dan een (sterk) verhoogd risico op het ontwikkelen van tandbederf, ook wanneer u uw gebit keurig verzorgt.

Materialen voor vullen en opbouwen

Een gaatje verzwakt een tand of kies. Hoe dieper het gaatje (en de vulling), hoe groter de verzwakking. Een wortelkanaalbehandeling verzwakt een gebitselement nog veel meer. Kauwkrachten kunnen enorm zijn, vooral achter in de mond. Knobbels van kiezen kunnen dan ‘zo maar’ breken, tijdens het eten, of tijdens het klemmen of knarsen.

Gelukkig zijn er behandelingen die het risico op breuk van een tand of kies kunnen verkleinen. Elk materiaal kan echter slijten of breken, vooral bij knarsen of klemmen.

Knarst u? Klemt u? Door bewustwording kunt u proberen dit overdag minder te doen en een splint ’s nachts overwegen.

Kronen

Een kroon maak ik samen met een tandtechnieker als het helpt om de kies of tand sterker te maken, of bijvoorbeeld om een tand of kies op te bouwen naar aanleiding van gebitsslijtage. Het hele kauwvlak bestaat dan uit één sterk materiaal. Er zijn verschillende materialen om uit te kiezen met verschillende voor- en nadelen. Ik neem ze graag met u door.

TIP

Wees er bij verzwakte kiezen op tijd bij

Is uw kies erg verzwakt of versleten? Met het opbouwen van het kauwvlak uit één materiaal verkleint u het risico op verlies van uw kies.

Spanning en gevoelige tanden & kiezen

 • Heeft u gevoelige tanden en kiezen?
 • Zijn uw tanden en/of kiezen afgesleten?
 • Gebruikt u regelmatig zuur eten of drinken?
 • Heeft u regelmatig last van maagzuur oprispingen?
 • Heeft u weleens last van uw kaakgewricht?
 • Heeft u regelmatig hoofdpijn?
 • Knarst u?
 • Klemt u?

Kiespijn? Of toch niet?

“Laatst bezocht ik tandarts Uilenberg vanwege kiespijn. De pijn was zo aanzienlijk dat ik mijn mond haast niet open kreeg. Het leek of meerdere kiezen erbij betrokken waren. Zij keek naar mijn kiezen, bewoog en klopte er hier en daar aan, maakte ook een röntgenfoto. Geen enkele afwijking. Zij stuurde mij vervolgens naar een kaakfysiotherapeut. Ik vond het heel gek. Het klopte niet voor mijn gevoel. Maar goed, aangezien zij al langer mijn tandarts is en ik haar vertrouw, ging ik in op haar advies. Ik kon er een paar dagen later terecht. Bijzonder verbaasd was ik om na het eerste consult te merken dat de ‘kies’pijn minder werd door oefeningen en behandeling van mijn kauwspieren. Het is zelfs nagenoeg weg na de tweede afspraak. Ik ben heel blij dat ik vertrouwen had in haar verwijzing, hoe gek het toen ook leek.”

Hoezo een fysiotherapeut voor kiespijn?

“Ik kreeg eind 2022 erg veel pijn aan een kies en was in de overtuiging dat er iets moest gebeuren omdat ik er zeker van was dat er een ontsteking in zat. Ik belde met mijn tandarts maar die dag was ze er niet waarna ik de spoedeisende hulp heb gebeld. Hier kon ik ook niet direct terecht. Ik hield het niet meer van de pijn. Door het slikken van ibuprofen en paracetamol ben ik toch het weekend doorgekomen.

Na het weekend kon ik direct terecht bij mijn tandarts en zijn er foto’s gemaakt waaruit bleek dat er helemaal geen ontsteking was, maar ik was radeloos en gaf aan dat er echt wat moest gebeuren. Ze ging bellen met een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in dit soort klachten. Mijn reactie was: wat moet ik nu bij een fysiotherapeut? Ik heb pijn in mijn kies dat zal hiermee toch niet opgelost worden?! Ik vertelde ditzelfde verhaal ook aan familie en vrienden en de reactie was hetzelfde: ‘wat moet je bij een fysiotherapeut als je kiespijn hebt?’.

Maar goed, ik ben direct gegaan en wat bleek? Mijn kaakspieren zijn zò ontwikkeld door het klemmen met de kiezen op elkaar – wat je blijkbaar onbewust doet – en kan komen door bijvoorbeeld stress, waardoor dus de kiespijn kan ontstaan.

Ik heb wat oefeningen gedaan met de fysiotherapeut en deze meerdere keren per dag herhaald. Na 1 dag begon de pijn al minder te worden tot na een week nog maar heel weinig pijn. Heel af en toe voel ik de pijn opkomen en dan ga ik direct weer de oefeningen doen, waarna de pijn vaak direct weer weg trekt. Achteraf ben dus erg blij dat ik niet bij de spoedeisende hulp terecht kon, want die hadden wellicht direct iets met de kies gedaan en was die misschien uiteindelijk verloren gegaan.

Mijn conclusie is dat stress ook onbewust erg veel met je lichaam kan doen. Daar ben ik van overtuigd door mijn tandarts en ben haar dan ook zeer dankbaar!”

 

Gebitsslijtage

Van stress kunt u gaan klemmen en knarsen. Dit kan onder andere hoofdpijn geven, gevoelige kauwspieren, pijn aan uw tanden en kiezen en ook afgesleten tanden en/of kiezen.

Afgesleten tanden en kiezen kunnen klachten geven tijdens het eten of drinken, soms ook tijdens het sporten doordat (koude) lucht erlangs stroomt.

Het tandweefsel dat onder het glazuur zich bevindt, slijt sneller doordat het zachter is. Zo kunnen er kuiltjes ontstaan. Dit kan op het kauwvlak van kiezen of bij het snijvlak van tanden, of aan de zijkant, vlak bij het tandvlees. Hoe dieper de kuiltjes, hoe hoger het risico op tandbederf.

Gebitsslijtage kan ook optreden als u aansluitend aan het eten of drinken van zuur uw tandenpoetst. Beter is het om direct uw mond na te spoelen met koud of lauw water en minimaal één uur te wachten met tandenpoetsen.

Behandelingen bij gebitsslijtage

Afgesleten tanden en kiezen kunnen opgebouwd worden met ‘gewone’ vulmaterialen (plastische kroon) of met duurzamer materiaal (‘gewone’ kroon). Het aangebrachte materiaal zal (uiteindelijik) ook slijten en/of breken, dus ook de kronen. Gebitsslijtage kan mede veroorzaakt worden door spanning of door maagzuur oprispingen. De tandartsbehandelingen verandert niets aan uw spanning of maagzuur oprispingen. Zelfs het sterkte materiaal kan slijten of breken. Dit maakt het geven van een garantie op duurzaamheid erg lastig.

Afhankelijk van de situatie van uw gebit, de oorzaken van uw gebitsslijtage en uw wensen, kunnen we na (uitgebreid) overleg samen een preventie- en/of behandelplan opstellen. Soms is het verstandig om uw dieet aan te passen.

Het samen voorlopig aankijken van de situatie behoort ook tot de mogelijkheden, evenals het dragen van een splint ’s nachts. 

Als u stress ervaart, doet u er goed aan om daar eerst aandacht aan te schenken en, indien mogelijk, actie te ondernemen. Uw gebit en uw algehele gezondheid zullen er op vooruit gaan.

Heeft u verkorte tanden of afgesleten kiezen?

Overleg wat u nodig heeft om verergering tegen te gaan.

Sportbitje

Verklein de kans op tandletsel met het dragen van een op maat gemaakte en stevige gebitsbeschermer.

Collega’s

Voor beugels en implantaten, voor wortelkanaalbehandelingen en tandvleesontstekingen in een gevorderd stadium verwijs ik u graag naar mijn collega tandartsen en mondhygiënisten in de regio. Een specialist kan u een hogere kwaliteit aanbieden.

Op allesoverhetgebit.nl kunt u meer informatie lezen.

Onlangs was ik met mijn kleinzoon (9 jaar) bij Saskia, onze tandarts, Hij had een 2-tal kiezen die geseald moesten worden. Hij had daar al wat ervaring mee, maar ik merkte toch aan hem dat het weer behoorlijk spannend was. In de stoel geklommen nam Saskia alle tijd voor hem, legde uit wat er ging gebeuren en liet hem kennismaken met de verschillende instrumenten, niet alleen inzichtelijk maar ook tastbaar, de zuig-, water- en droogblaas instrumenten, maar ook die, o zo enge, boortjes, want hij had ook net te horen gekregen dat er een klein gaatje ergens zat. Meteen werd hem ook uitgelegd dat het nog zo klein was, omdat hij ook al regelmatig voor controle komt. Toen de eerste klaar was vroeg Saskia hoe hij het zou vinden om in plaats van één nu allebei de kiezen maar te sealen. Na enige bedenktijd antwoordde hij bevestigend. De uitleg, het geduld en het laten kennismaken met de apparatuur en hem overal bij betrekken maakte het allemaal duidelijk minder spannend. En het scheelde weer een afspraak. Het gaatje vullen kwam dan wel de volgende keer, was het advies van Saskia. Ikzelf ben al sinds haar aantreden bij haar patiënt, kan niet anders zeggen dat ik het zelf ook zo ervaar. Bij haar staat de patiënt voorop, neemt de tijd, legt de meer ingewikkelde behandelingen uit en stelt ook alternatieven voor. In mijn geval zelfs ook eens een second opinion geregeld. Kortom, ik zou me geen andere tandarts wensen.

Ik was al onder behandeling in de praktijk van uw voorganger. Toen de praktijk door u werd overgenomen ben ik bij u in de praktijk doorgegaan. Nu 32 jaar geleden.

De betrokkenheid van u en de professionele zorg en persoonlijke aandacht zijn zeer waardevol. Dit is voor mij de reden in uw praktijk patiënt te blijven.

Jaren terug was mijn tandarts dhr. Verhaaf. Mevrouw Uilenberg heeft toen de tijd de praktijk overgenomen zo ben ik bij deze tandarts terecht gekomen. Altijd zeer tevreden over de behandelingen.
Vooraf legt mevr. Uilenberg altijd rustig en goed uit wat er gaat gebeuren. En dat is erg fijn. Bel je met klachten over je gebit dan word altijd geprobeerd of je dezelfde dag nog langs kan komen en dat lukt meestal ook nog. Mevr. Uilenberg neemt de tijd voor een consult en heeft altijd tijd voor een praatje en stelt je op je gemak. Heel fijne tandarts!!