0317-312756

Behandelingen & Tips

U kunt van mij verwachten dat ik u help uw gebit zo lang mogelijk en zo gezond mogelijk te behouden.

Gebitscontroles

Het begint met regelmatige gebitscontroles. Hoe schoner uw tanden en kiezen, hoe beter ik deze kan beoordelen. Ik informeer u als er een probleem dreigt of al aanwezig is en samen bepalen we de beste aanpak hiervan. Soms is dit het opschroeven van preventieve maatregelen, in andere gevallen één of meerdere behandelingen. 

Preventie

Nieuw onderzoek, inzichten en apparatuur hebben gezorgd voor een enorme toename aan behandelingsmogelijkheden. Ik houd mij het liefst bezig met het voorkòmen van problemen zodat minder (ingewikkelde) behandelingen nodig zijn. Dit lukt mij ondertussen aardig goed en wordt breed door u gewaardeerd. Uw dagelijkse en zorgvuldige gebitsverzorging is een onmisbaar onderdeel van dit preventief proces, evenals het aanhouden van een dagelijks maximum aantal eet- en drinkmomenten, bij voorkeur vijf tot zeven keer, inclusief alle tussendoortjes. Alleen water, thee en koffie zonder toevoegingen tellen niet mee.

Trotse gezichtjes

Kinderen maak ik zo jong mogelijk bewust van hun gebit, van het belang van het hebben van een goede mondgezondheid, van hun eigen invloed hierop en dat zij hun ouders of verzorgers hard nodig hebben voor een juiste mondverzorging. 

Het is een heel leuk proces dat mij veel voldoening geeft. Het resultaat mag er zijn: ik kom steeds minder vaak gaatjes in melkgebitten tegen 😊 en zie steeds vaker trotse gezichtjes.

TIP

Bent u bang voor de tandarts?

U doet er goed aan een andere volwassene die niet bang is te vragen die met uw kind naar de tandarts gaat. Kinderen voelen uw angst feilloos aan en kunnen hierdoor ‘zo maar’ angstig worden voor de tandarts.

Mondverzorging

Voor het tarief van een tweevlaksvulling kunt u, afhankelijk van het merk, voor ongeveer één jaar aan dagelijks gebruik van tandenstokers, floss of ragers kopen. 

Het grootste deel van de gaatjes in een gebit wordt veroorzaakt doordat de ruimte tussen de tanden en kiezen niet (voldoende) wordt gereinigd.

Met een kleine wijziging in uw dieet en in uw mondverzorging kunt u een groot verschil maken.

Poets dagelijks twee keer gedurende 2 à 4 minuten zachtjes en zorgvuldig met een zachte (elektrische) borstel en gebruik dagelijks floss, tandenstokers of ragers tussen iedere ruimte tussen de tanden en kiezen. Denk ook aan het achterste vlak van de achterste kiezen.

Uitneembare voorziening

Draagt u een uitneembare voorziening? Poets deze ook twee keer per dag met een prothese borstel met (vloeibare) zeep en spoel na met koud of lauw water. Zo houdt u het aankoeken van plaque en tandsteen tegen.

Spoel de uitneembare voorziening en uw mond na iedere maaltijd of tussendoortje na, om de etensresten te verwijderen. Dit verkleint het risico op irritatie van de slijmvliezen.

TIP

Bij schoonmaken uitneembare voorziening

Een rubberen anti-slip matje in de wasbak tijdens het reinigen van uw uitneembare voorziening is erg handig tegen breuk ervan, mocht het uw handen vallen.

Droge mond?

 • Voelt uw mond of keel weleens of vaak droog aan?
 • Heeft u regelmatig dorst?
 • Drinkt u te weinig?
 • Gebruikt u medicijnen met als mogelijke bijwerking een droge mond?
 • Bent u in het hoofd-hals gebied bestraald?
 • Sport u vaak of intensief?
 • Voelt u zich vaak gestrest?

Dan heeft u een groter risico op het ontwikkelen van gaatjes.

Kleine veranderingen in de loop van de tijd worden vaak niet opgemerkt, daarom kan het zijn dat u jaren lang minder speeksel heeft zonder er ‘last’ van te hebben. Hoe comfortabel is het eten van een volkomen droog bischuit voor u?

Helaas heb ik enkele extreme gevallen gezien van een droge mond, waarbij er volkomen onverwacht binnen enkele maanden, meerdere tanden en kiezen ernstig aangetast waren, bij keurig verzorgde gebitten en een normaal dieet.

Hoe zijn uw eet- en drinkgewoonten?

 • Eet u en/of drinkt u dagelijks vaker dan zeven keer per dag?
 • Neemt u dagelijks veel tijd bij het nuttigen van uw maaltijden of tussendoortjes? Water, thee of koffie zonder toevoegingen tellen niet mee.

Dagelijks wordt uw gebit blootgesteld aan zuur van mondbacteriën die op uw tanden en kiezen kleven, de zogeheten plaque. In gunstige omstandigheden is er een evenwicht tussen het oplossen van tandweefsel en het herstel hiervan. Wanneer er onvoldoende tijd is voor de herstelfase is ontwikkelt zich een gaatje. Vandaar het advies voor een dagelijkse maximum aan eet- en drinkmomenten.

Het ontwikkelen van gaatjes afremmen, kan dit?

Lees hier wat u kunt doen:

Het ontstaan van gaatjes en het natuurlijk herstel hiervan is een evenwicht waar u invloed op kunt uitoefenen.

Met de volgende tips, bovenop de basis mond verzorging, kunt u het ontstaan van gaatjes remmen:

 • Streef naar maximaal 5 eet- en drinkmomenten per dag. Een los kopje koffie of thee met een scheutje melk telt ook mee als een drinkmoment. Water, thee en koffie zonder toevoegingen niet.
 • Drink voldoende, zeker bij sporten en bij warm weer.
 • Spoel uw mond met (lauw) water na, aansluitend aan iedere maaltijd of tussendoortje .
 • Spoel uw mond dagelijks overdag 1 of 2 keer met fluoride-spoeling zonder alcohol of met een beetje fluoride houdende tandpasta.
 • Gebruik dagelijks een extra keer floss, tandenstokers of ragers.
 • Wacht minimaal één uur met tandenpoetsen na zuur eten of drinken.
 • Vraag indien gewenst een apart consult aan voor een advies op maat.

WIST U DAT…

Medicijnen invloed kunnen hebben op uw behandeling ?

Sommige medicijnen beïnvloeden de behandelingen bij de tandarts. Denk bijvoorbeeld aan antistollingsmiddelen en bisfosfonaten, middelen tegen botontkalking.

Het is voor uw eigen veiligheid belangrijk dat u uw zorgverleners op tijd op de hoogte brengt van uw allergieën, ziekten en medicijngebruik en ook bij wijzigingen hiervan. Een medicijnpaspoort kunt u bij uw apotheek opvragen, overzichtelijk als u meerdere medicijnen gebruikt.

Wist u dat u een droge mond kunt krijgen van honderden verschillende medicijnen? U loopt dan een (sterk) verhoogd risico op het ontwikkelen van tandbederf, ook wanneer u uw gebit keurig verzorgt.

Materialen voor vullen en opbouwen

Verzwakking van een tand of kies begint met het ontstaan van een gaatje. Hoe dieper de vulling, hoe groter de verzwakking. Na een wortelkanaalbehandeling is dit nog meer. Kauwkrachten kunnen enorm zijn, vooral achter in de mond. Knobbels van kiezen kunnen dan ‘zo maar’ breken, tijdens het eten of klemmen of knarsen.

Gelukkig zijn er behandelingen die het risico op breuk van een kies kunnen verkleinen. Elk materiaal kan echter slijten of breken, vooral bij knarsen of klemmen. Het is verstandig om dan ook een splint te dragen voor de nacht.

Kronen

Een kroon maak ik samen met een tandtechnieker als het helpt om de kies of tand sterker te maken, of bijvoorbeeld om een tand of kies op te bouwen naar aanleiding van gebitsslijtage. Het hele kauwvlak bestaat dan uit één sterk materiaal. Er zijn verschillende materialen om uit te kiezen met verschillende voor- en nadelen. Ik neem ze graag met u door.

TIP

Wees er bij verzwakte kiezen op tijd bij

Is uw kies erg verzwakt of versleten? Met het opbouwen van het kauwvlak uit één materiaal verkleint u het risico op verlies van uw kies.

Spanning en gevoelige tanden & kiezen

 • Heeft u gevoelige tanden en kiezen?
 • Zijn uw tanden en/of kiezen afgesleten?
 • Gebruikt u regelmatig zuur eten of drinken?
 • Heeft u regelmatig last van maagzuur oprispingen?
 • Heeft u weleens last van uw kaakgewricht?
 • Heeft u regelmatig hoofdpijn?
 • Knarst u?
 • Klemt u?

Gebitsslijtage

Van stress kunt u gaan klemmen en knarsen. Dit kan onder andere hoofdpijn geven, gevoelige kauwspieren, pijn aan uw tanden en kiezen en ook afgesleten tanden en/of kiezen.

Afgesleten tanden en kiezen kunnen klachten geven. Vaak tijdens het eten of drinken, soms ook tijdens het sporten doordat (koude) lucht erlangs stroomt.

Daar waar het glazuur geheel verdwenen is, gaat het tandweefsel dat onder het glazuur zich bevindt, snel slijten doordat het zachter is. Zo kunnen er kuiltjes ontstaan. Dit kan op het kauwvlak van kiezen of bij het snijvlak van tanden, of aan de zijkant, vlak bij het tandvlees.

Zijn die kuiltjes erg diep, is het risico op tandbederf aanwezig.

Behandelingen bij gebitsslijtage

Afgesleten tanden en kiezen kunnen opgebouwd worden met ‘gewone’ vulmaterialen of met duurzamer matieriaal in de vorm van kronen. Het aangebrachte materiaal zal ook slijten of breken, ook de kronen. Gebitsslijtage kan mede veroorzaakt worden door spanning of maagzuur oprispingen. Deze zijn nog steeds aanwezig na uw tandartsbehandelingen. Zelfs het sterkte materiaal kan slijten of breken. Dit maakt het geven van een garantie op duurzaamheid lastig.

Afhankelijk van de situatie van uw gebit, de oorzaken van uw gebitsslijtage en uw wensen, kunnen we na (uitgebreid) overleg samen een preventie- of behandelplan opstellen. Misschien is het verstandig om uw dieet aan te passen, zeker als u gewend bent om regelmatig zuur eten en/of drinken te nuttigen.

Het samen voorlopig aankijken van de situatie behoort ook tot de mogelijkheden, evenals het dragen van een splint tijdens de nachten. 

Als u stress ervaart, doet u er goed aan om daar eerst aandacht aan te schenken en, indien mogelijk, actie te ondernemen. Uw gebit en uw algehele gezondheid zullen er op vooruit gaan.

Heeft u verkorte tanden of afgesleten kiezen?

Overleg wat u nodig heeft om verergering tegen te gaan.

Sportbitje

Verklein de kans op tandletsel met het dragen van een op maat gemaakte en stevige gebitsbeschermer.

Collega’s

Voor beugels en implantaten, voor wortelkanaalbehandelingen en tandvleesontstekingen in een gevorderd stadium verwijs ik u graag naar mijn collega tandartsen en mondhygiënisten in de regio. Op deze manier wordt u een hogere kwaliteit aan expertise aangeboden.

Kijk ook op allesoverhetgebit.nl voor meer informatie.

Onlangs was ik met mijn kleizoon (9 jaar) bij Saskia, onze tandarts, Hij had een 2-tal kiezen die geseald moesten worden. Hij had daar al wat ervaring mee, maar ik merkte toch aan hem dat het weer behoorlijk spannend was. In de stoel geklommen nam Saskia alle tijd voor hem, legde uit wat er ging gebeuren en liet hem kennismaken met de verschillende instrumenten, niet alleen inzichtelijk maar ook tastbaar, de zuig-, water- en droogblaas instrumenten, maar ook die, o zo enge, boortjes, want hij had ook net te horen gekregen dat er een klein gaatje ergens zat. Meteen werd hem ook uitgelegd dat het nog zo klein was, omdat hij ook al regelmatig voor controle komt. Toen de eerste klaar was vroeg Saskia hoe hij het zou vinden om in plaats van één nu allebei de kiezen maar te sealen. Na enige bedenktijd antwoordde hij bevestigend. De uitleg, het geduld en het laten kennismaken met de apparatuur en hem overal bij betrekken maakte het allemaal duidelijk minder spannend. En het scheelde weer een afspraak. Het gaatje vullen kwam dan wel de volgende keer, was het advies van Saskia. Ikzelf ben al sinds haar aantreden bij haar patiënt, kan niet anders zeggen dat ik het zelf ook zo ervaar. Bij haar staat de patiënt voorop, neemt de tijd, legt de meer ingewikkelde behandelingen uit en stelt ook alternatieven voor. In mijn geval zelfs ook eens een second opinion geregeld. Kortom, ik zou me geen andere tandarts wensen.

Ik was al onder behandeling in de praktijk van uw voorganger. Toen de praktijk door u werd overgenomen ben ik bij u in de praktijk doorgegaan. Nu 32 jaar geleden.

De betrokkenheid van u en de professionele zorg en persoonlijke aandacht zijn zeer waardevol. Dit is voor mij de reden in uw praktijk patiënt te blijven.

Jaren terug was mijn tandarts dhr. Verhaaf. Mevrouw Uilenberg heeft toen de tijd de praktijk overgenomen zo ben ik bij deze tandarts terecht gekomen. Altijd zeer tevreden over de behandelingen.
Vooraf legt mevr. Uilenberg altijd rustig en goed uit wat er gaat gebeuren. En dat is erg fijn. Bel je met klachten over je gebit dan word altijd geprobeerd of je dezelfde dag nog langs kan komen en dat lukt meestal ook nog. Mevr. Uilenberg neemt de tijd voor een consult en heeft altijd tijd voor een praatje en stelt je op je gemak. Heel fijne tandarts!!